Afrikansk vildhund

Afrikansk vildhund , ( Lycaon pictus ), även kallad Kapjakthund , Afrikansk jakthund , eller hyena hund , vild afrikansk rovdjur som skiljer sig från resten av medlemmarna i hundfamiljen (Canidae) genom att ha bara fyra tår på varje fot. Pälsen är kort, gles och oregelbundet fläckad med gult, svart och vitt. Den afrikanska vildhunden är cirka 76–102 cm (30–41 tum) lång, exklusiv av sin 31–41 cm svans, är ungefär 60 cm (24 tum) lång vid axeln och väger ungefär 16–23 kg (35–50 pund).

Afrikansk vildhund

Afrikansk vildhund Afrikansk vildhund ( Lycaon pictus ) i Kruger National Park, Sydafrika. francesco de marco / Shutterstock.com



Den afrikanska vildhunden är långbenad med ett brett platt huvud, en kort nosparti och stora upprättstående öron. Den jagar i förpackningar om 15 till 60 eller mer och finns i delar av Afrika söder och öster om Sahara, särskilt i gräsmarker. Det rovar vanligtvis på antiloper och något större vilt men har jagats i bosatta regioner för den skada som det ibland gör för husdjur. Det genomsnittliga antalet ungar per kull verkar vara ungefär sex; graviditetsperioder på cirka 60 och 80 dagar har noterats. De IUCN: s röda lista över hotade arter klassificerar den afrikanska vildhunden som hotad.