Bush baby

Bush baby , (familj Galagidae), också stavad bushbaby , även kallad galago , något av mer än 20 arter av små attraktiva arboreala primater infödda till söder om Sahara Afrika . De är grå, brun eller röd till gulbrun, med stora ögon och öron, långa bakben, mjuk, ullpäls och långa svansar. Bushbebisar kännetecknas också av den långa övre delen av fötterna (tarsus) och av förmågan att fälla öronen. De är nattliga och de matar på frukt, insekter och till och med små fåglar, men en viktig del av kosten för de flesta arter är tuggummi ( träd utsöndring). Detta extraherar de genom att hål i träd och skrapa bark , med hjälp av tandkamarna (framåtlutad nedre snitt och hundtänder). Galagos håller fast vid och hoppar bland träden; de mindre formerna, såsom den mindre busken ( Galago senegalensis ), är extremt aktiva och smidiga. När de kommer ner till marken sitter de upprätt och rör sig runt genom att hoppa med bakbenen som jerboer. Dräktighet är ungefär tre till fyra månader; unga är vanligtvis ett eller två.

buskebebisar

buskbebisar Bushbebisar eller galagor ( Galago senegalensis ). George Holton / Fotoforskare



Före 1980 erkändes endast sex arter, men studier sedan dess, särskilt av deras vokalisering, har resulterat i identifiering av kanske så många som 20 arter. Det mindre buskebebiset och dess släktingar, som väger 150–200 gram (5–7 uns), bor i tornbuskar och trädsavannor från Senegal i väster till Somalia i öster och söderut till Kwazulu-Natal, Sydafrika, även om en arter, den skumma busken ( G. matschiei ), är begränsad till regnskogarna i östra Kongo (Kinshasa). De matar på tuggummi, insekter, skida, blommor och löv. Den större Allen's bush baby ( Sciurocheirus alleni ) och dess släktingar bor i regnskogar i västra centrala Afrika, där de matar på fallna frukter och insekter som de hittar i dem; de kan vara generiskt distinkta.



mindre. eller Mohol, buskebaby (Galago moholi).

mindre. eller Mohol, bush baby ( Galago moholi ). Den mindre, eller Mohol, busken baby ( Galago moholi ) är infödd i södra Afrika. EcoPic — iStock / Getty Images

vilka länder som kämpade i världskriget 2

Dvärgbuskbebisarna, med sina långa, smala nosar, placeras nu i två separata släkt, Galagoides och Paragalago . Zanzibars buskebaby ( P. zanzibaricus ) och Grants bush baby ( P. granti ) och deras släktingar bor i östafrikanska kustskogar från Kenya till Moçambique och Malawi och på öarna Zanzibar och Pemba. Den lilla prinsen Demidoffs buskebaby ( G. demidoff ), som bara väger 70 gram (2,5 uns), är utbredd och vanligt i afrikanska regnskogar från Sierra Leone till Uganda . Ännu mindre är Rondo bush baby ( P. rondoensis ), som först beskrevs 1997, som väger bara 60 gram och är begränsad till några kustskogar i sydöstra Tanzania.



De nålkloade buskbebisarna klassificeras i ett annat släkte, Euoticus . De två arterna lever i regnskogarna i västra centrala Afrika. De livnär sig på trädutsöndring, klamrar sig upp och ner på ett träds bark genom att gräva i sina skarpa spikliknande naglar, sticka barken med specialiserade hund- och premolära tänder och sedan skrapa upp tandköttet som rinner ut. Det slutliga släktet, Otolemur , innehåller den största arten, den bruna större galagen ( G. crassicaudatus ), med en genomsnittlig vikt på 1,2 kg, även om vissa väger upp till 1,8 kg. Den bor i kustskogar och skogsmarker i sydöstra Afrika. En eller två lite mindre nära släktingar lever i Angola och Östafrika .