Lejon

Lejon , ( Panthera leo ), stor, kraftfullt byggd katt (familjen Felidae) som är den andra i storlek bara för tigern. Djurens ordspråkiga kung, lejonet har varit ett av de mest kända vilda djuren sedan de tidigaste tiderna. Lejon är mest aktiva på natten och bor i en mängd olika livsmiljöer men föredrar gräsmark , savann , tät skrubb och öppen skog. Historiskt sett sträckte de sig över mycket av Europa, Asien och Afrika , men nu finns de främst i delar av Afrika söder om Sahara. En isolerad befolkning på cirka 650 asiatiska lejon utgör en något mindre ras som lever under strikt skydd i Indien 'S Gir National Park and Wildlife Sanctuary.

vilken elektromagnetisk strålning har den längsta våglängden
Manligt lejon (Panthera leo).

Lejonhane ( Panthera leo ). FÄLG. Campbell / Bruce Coleman Ltd.



Toppfrågor

Hur länge lever lejon?

I naturen lever lejon vanligtvis inte mer än 8 till 10 år på grund av attacker från människor eller andra lejon, eller effekterna av goring eller spark från avsedd byte. I fångenskap kan de leva över 25 år.



Var bor lejon?

Lejon lever i en mängd olika livsmiljöer men föredrar gräsmark, savanna, tät skrubb och öppen skogsmark. Historiskt sett bodde de över stora delar av Europa, Asien och Afrika, men nu finns de främst i delar av Afrika söder om Sahara.

Vad är lejonstolthet?

En stolthet är en grupp lejon som lever tillsammans. Medlemmarna i en stolthet tillbringar dagar i flera spridda grupper som möts för att jaga eller dela en måltid. Varje stolthet har sitt eget territorium som de försvarar, allt från 20 kvadratkilometer (8 kvadratkilometer) om maten är riklig till 400 kvadratkilometer (omkring 150 kvadratkilometer) om maten är gles.



Vad är syftet med ett lejonman?

Maner får manliga lejon att se större ut än de egentligen är, vilket kan fungera för att skrämma rivaler och imponera på potentiella kompisar. Maner varierar från ett lejon till ett annat och kan vara helt frånvarande.

Vad äter lejon?

Lejon brukar jaga och äta medelstora till stora hovdjur som gnuer, zebror och antiloper. De byter ibland också på större djur, särskilt sjuka eller skadade, och äter kött som kött.

Generella egenskaper

Lejonet är en väl muskulös katt med en lång kropp, stort huvud och korta ben. Storlek och utseende varierar kraftigt mellan könen. Hanens enastående egenskaper är hans man, som varierar mellan olika individer och populationer. Det kan helt saknas; det kan fransar ansiktet; eller det kan vara fullt och lurvigt, täcker baksidan av huvudet, nacken och axlarna och fortsätter på halsen och bröstet för att sammanfoga en frans längs magen. I vissa lejon är manen och fransarna mycket mörka, nästan svarta, vilket ger katten ett majestätiskt utseende. Manar får män att se större ut och kan tjäna till att skrämma rivaler eller imponera på potentiella kompisar. En fullvuxen han är ungefär 1,8–2,1 meter lång, exklusive 1 meter svans; han står ungefär 1,2 meter hög vid axeln och väger 170–230 kg (370–500 pund). Honan, eller lejoninnan, är mindre, med en kroppslängd på 1,5 meter, en axelhöjd på 0,9–1,1 meter och en vikt på 120–180 kg. Lejonets päls är kort och varierar i färg från buff gul, orange-brun eller silvergrå till mörkbrun, med en tuft på svansspetsen som vanligtvis är mörkare än resten av pälsen.



Manligt lejon (Panthera leo) i Masai Mara National Reserve, Kenya.

Lejonhane ( Panthera leo ) i Masai Mara National Reserve, Kenya. Fotodisk / Thinkstock

lejon

lejon lejoninna ( Panthera leo ). Digital Vision / Getty Images

Stolthet

Lejon är unika bland katter genom att de lever i en grupp eller stolthet. Medlemmarna i en stolthet tillbringar vanligtvis dagen i flera spridda grupper som kan förenas för att jaga eller dela en måltid. En stolthet består av flera generationer av lejoninnor, varav några är släkt, ett mindre antal avelshannor och deras ungar. Gruppen kan bestå av så få som 4 eller så många som 37 medlemmar, men cirka 15 är medelstorleken. Varje stolthet har en väldefinierad territorium bestående av ett kärnområde som är strängt försvarat mot inkräktande lejon och ett fransområde där viss överlappning tolereras. Om byten är riklig kan ett territorium vara så lite som 20 kvadratkilometer, men om spelet är gles kan det täcka upp till 400 kvadratkilometer. Vissa stolthet har varit kända för att använda samma territorium i årtionden, och förde området vidare mellan kvinnor. Lions utropar sitt territorium genom att bråla och genom doftmarkering. Deras distinkta brus levereras vanligtvis på kvällen före en jakt på natten och igen innan de går upp vid gryningen. Män förkunnar också sin närvaro genom att urinera på buskar, träd eller helt enkelt på marken och lämna en skarp doft bakom sig. Avföring och gnugga mot buskar lämnar olika doftmarkeringar.



Lejonstolthet (Panthera leo).

Lejonstolthet ( Panthera leo ). Guido Amrein / Dreamstime.com

Det finns ett antal konkurrerande evolutionära förklaringar till varför lejon bildar grupper. Stor kroppsstorlek och hög densitet av deras huvudsakliga byte gör troligen grupplivet effektivare för kvinnor när det gäller energiförbrukning. Grupper av kvinnor jagar till exempel mer effektivt och har bättre förmåga att försvara ungar mot spädbarnshanter och deras jaktområde mot andra honor. Den relativa betydelsen av dessa faktorer diskuteras och det är inte klart vem som var ansvarig för upprättandet av gruppliv och vilka som är sekundära fördelar.



Jakt

Lejon byter på ett stort utbud av djur som sträcker sig i storlek från gnagare och babianer till Cape (eller afrikanska) bufflar och flodhästar, men de jagar främst medelstora till stora hovdjur som gnuer, zebror och antiloper . Rovpreferenser varierar geografiskt såväl som mellan angränsande stolthet. Lions är kända för att ta elefanter och giraffer, men bara om individen är ung eller särskilt sjuk. De äter lätt allt kött de kan hitta, inklusive kött och färska dödar som de rensar eller stjäl med kraft från hyener, geparder eller vilda hundar. Lejoninnor som bor i öppen savanna gör det mesta av jakten, medan hanar vanligtvis äter sina måltider från kvinnans dödar. Manliga lejon är dock också skickliga jägare, och i vissa områden jagar de ofta. Stolta män i skrubb eller trädbevuxen livsmiljö tillbringar mindre tid med honorna och jagar de flesta av sina egna måltider. Nomadiska män måste alltid säkra sin egen mat.

Lejon jagar en vårtsvin.

Lejon jagar en vårtsvin. Digital Vision / Getty Images



var är Comosjön i Italien

Även om en grupp jaktlejon potentiellt är naturens mest formidabel rovstyrka på land misslyckas en hög andel av deras jakt. Katterna tar inte hänsyn till vindens riktning (som kan bära sin doft till sitt byte) och de tröttnar efter att ha kört korta sträckor. Vanligtvis förföljer de byten från närliggande lock och sprider sedan ut för att köra ner det i en kort, snabb rusning. Efter att ha hoppat på bytet, springer lejonet i nacken och biter tills djur- har kvävts. Andra medlemmar av stoltheten trängs snabbt runt för att mata på mordet och kämpar vanligtvis för åtkomst. Jakter genomförs ibland i grupper, med medlemmar av en stolthet som omger en hjord eller närmar sig den från motsatta håll och stänger sedan in för att döda i den resulterande paniken. Katterna slår sig vanligtvis och vilar sedan i flera dagar i närheten. En vuxen man kan konsumera mer än 34 kg kött vid en enda måltid och vila i en vecka innan jag återupptar jakten. Om byten är riklig spenderar båda könen vanligtvis 21 till 22 timmar om dagen i vila, sova eller sitta och jaga bara 2 eller 3 timmar om dagen.