Snöleopard

Snöleopard , även kallad uns , stor långhårig asiatisk katt, klassificerad som antingen Panthera uncia eller Ounce uns i familjen Felidae . Snöleoparden bor i bergen i centrala Asien och den indiska subkontinenten, allt från en höjd på cirka 1800 meter på vintern till cirka 5500 meter på sommaren.

snöleopard (Panthera ounce eller Ounce ounce)

snöleopard ( Panthera uncia eller Ounce uns ) Snöleopard ( Panthera uncia eller Ounce uns ), en köttätare som bor i de bergiga regionerna i Centralasien och den indiska subkontinenten. Snopartpopulationen beräknas vara endast några få tusen djur, och arten anses därför hotad. wyssu / Fotolia



Dess mjuka päls, bestående av en tät isolerande underrock och en tjock ytskikt av hår som är cirka 5 cm lång, är ljusgrå med mörka rosetter och en mörk strimma längs ryggraden. Underdelen, på vilken pälsen kan vara 10 cm (4 tum) lång, är jämnt vitaktig. Snöleoparden når en längd på cirka 2,1 meter (7 fot), inklusive 0,9 meter (3 fot) lång svans. Den är ungefär 0,6 meter hög vid axeln och väger 23–41 kg (50–90 pund). Det jagar på natten och byter på olika djur , såsom murmeldjur, vild får stenbock ( Get ) och inhemska boskap . Kullarna på två till fyra unga föds efter en dräktighetstid på cirka 93 dagar.



snöleopard (Panthera ounce eller Ounce ounce)

snöleopard ( Panthera uncia eller Ounce uns ) Vuxna snöleoparder ( Panthera uncia eller Ounce uns ) kan växa till en längd av cirka 2,1 meter (7 fot) från huvud till svans och väga 23–41 kg (50–90 pund). Russ Kinne / Comstock

vilket av följande är kännetecknande för fascistiska regeringar

Tidigare klassificerad som Leo uncia har snöleoparden placerats - med lejon , tiger och andra stora katter - i släktet Panthera . På grund av förekomsten av vissa skelettegenskaper, som att ha en kortare skalle och ha mer rundade ögonbanor än andra stora katter, har snöleoparden också av vissa myndigheter klassificerats som den enda medlemmen i släktet Uns . Genetiska studier visar att den gemensamma förfädern till snöleoparder och tigrar avviker från släktet till stora katter för cirka 3,9 miljoner år sedan och att snöleoparder grenade sig från tigrar för cirka 3,2 miljoner år sedan.



Mellan 1986 och 2017 listades snöleoparden som en hotad art på Röd lista över hotade arter från International Union for Conservation of Nature (IUCN). År 2017 ändrades dock artens status till sårbar efter att ett populationsberäkningsfel upptäcktes i artens 2008-population bedömning . Mellan 2500 och 10 000 vuxna snöleoparder är kvar i naturen, men arten fortsätter att möta skrämmande hot mot dess överlevnad.

Flera faktorer har bidragit till deras nedgång. Deras vilda byte har minskat eftersom vallnings- och ranchaktiviteter har expanderat genom hela deras geografiska område. De dödas ofta av herdar och bondgårdar vars boskap de har tagit och deras ben och hudar är eftertraktade av jägare och tjuvjägare för det olagliga djur- handel.