Vicuña

Vicuña , ( Vicugna vicugna ), den minsta medlemmen i kamel familj, Camelidae (beställa Artiodactyla). Vicuña är nära besläktad med guanaco ( Gammal guanicoe ), ring upp ( L. glama ) och alpacka ( Vicugna pacos ) - som alla tillsammans kallas lamoider - och det är alpacans vilda förfader. De flesta vicuñas bor i Peru, med mindre antal i Bolivia, Colombia , Ecuador, chili och Argentina . Underarten V. Brune mensalis bor i det våtare livsmiljöer i den norra delen av vicuñas sortiment, medan underarten V. vicugna vicugna bor i torrare regioner i södra delen.

vicuña

vicuña Vicuña ( Vicugna vicugna ). Alexandra Buissei



Vicuña är täckt med en anmärkningsvärt lång, fin, mjuk och glänsande päls som varierar i färg från ljus kanel till en ljusvit, med lång vit fleece hängande från de nedre flankerna och nacken. Det årliga utbytet av fleece klippt från tamade vicuñas visar ett brett intervall från 85 till 550 gram (3 till 20 uns) per djur. Vicuña fiber är stark och uthållig , men det är mycket känsligt för kemikalier och används vanligtvis i sin naturliga färg. Det dyra fiber görs till dyra rockar, morgonrockar och sjalar. Vicuñas täta silkeslen fleece, en gång reserverad för Incan adel, ger utmärkt isolering mot temperatur svängningar djur- möter i sin naturliga livsmiljö: semiarid gräsmarker i centrala Andes vid höjder på 3600–4 800 meter (12 000–16 000 fot).



utbud av levande kamelider

utbud av levande kamelider Nuvarande utbud av levande medlemmar i familjen Camelidae. Encyclopædia Britannica, Inc./Kenny Chmielewski

Ett snabbt, graciöst djur, vicuña är den minsta av kameliderna, med en axelhöjd på cirka 90 cm (36 tum) och en vikt på cirka 50 kg (110 pund). När de är i fara utsänder vicuñas en hög, klar visselpipa. Syn och hörsel är mer utvecklade än deras känsla för lukt . Vicuñas jagas av pumor ( Puma concolor ); culpeos eller andinska rävar ( Lycalopex culpaeus ); och människor, som också höjer dem som boskap .



Tom Brady spelar för vilket lag

Liksom guanacos är vicuñas vilda, med temperament som utesluter domesticering. Djuren betar på låga gräs och idissla medan du vilar. De reser i små kvinnliga band, vanligtvis ledd av en man som fungerar som utkik och försvarar sitt territorium mot inkräktare. Vicuñas använder gemensamma dyngor för att markera sina territoriella gränser. De spottar ofta och bullrigt, som alla lamider. En ensamstående ung, född i februari eller mars ungefär 11 månader efter att föräldrarna har parat sig, förblir nära modern i minst tio månader. Livslängden är cirka 15 till 20 år.

International Union for Conservation of Nature (IUCN) har klassificerat vicuña som en art av minst bekymmer sedan 2008. Vicuñas har jagats i århundraden. Inkaen rundade upp djuren, klippte ullen och släppte dem sedan; de dödade också en del för kött . Under spansk kolonial tid jagades och dödades ett större antal djur, och även om skyddslagstiftning infördes under 1800-talet fortsatte poaching att minska sitt totala antal, vilket minskade från en miljon i inkatider till endast cirka 10 000 sen 1960-talet. Senare bevarandeinsatser har gjort det möjligt för vicuñapopulationer att återhämta sig till mer än 80 000 djur i slutet av 1900-talet och till mer än 460 000 till 2020.