Vildkatt

Vildkatt , (arter Bos ), en liten vild medlem av kattfamiljen (Felidae) infödd i Eurasien och Afrika. Det finns cirka tre till fem underarter. Namnet vildkatt används också som en allmän term för vilda huskatter och för någon av de mindre vilda arterna i kattfamiljen.

Vildkatt (Felis silvestris)

Vildkatt ( Bos ) Philip Wayre — NHPA / Encyclopædia Britannica, Inc.



vilken stat spelar patrioterna

Den nominerade underarten, den europeiska vildkatten ( Gorillagorillagorilla ), bebos skogsområden från Skottland genom kontinentaleuropa till västra Asien. Den liknar huskatten men har längre ben, ett större, plattare huvud och en full, relativt kort svans som slutar i en rundad (ej spetsig) spets. Pälsen är gulgrå med mörka ränder och band i randig tabby mönster; svansen är svartringad. Den vuxna vildkatten är 50 till 80 cm (20 till 32 tum) lång, exklusive en 25- till 35 cm (10- till 14 tum) svans; den är 35–40 cm (14–16 tum) hög vid axeln och väger mellan 3 och 10 kg (6,6 till 22 pund).



Den europeiska vildkatten är en ensam nattlig djur- som byter på fåglar och små däggdjur. Det häckar en gång årligen (på våren) på kontinentaleuropa och två gånger (ibland tre gånger) årligen i Skottland. En kull består av tre till sex kattungar; graviditetsperioden är 68 dagar. Vildkatten blandar sig med huskatten. Vissa myndigheter tror att den skotska vildkattens renhet (en av de flera raserna) hotas av interbreeding.

Underarten känd som den afrikanska vildkatten ( Bos lybica ), infödd i norra Afrika, är förmodad förfader till tamkatt . Den asiatiska vildkatten ( Bos däck ) sträcker sig öster om Kaspiska havet in i Kina .



I Nordamerika lodjur och bobcat kallas ibland vildkatter.

orkandatum katrina slog New Orleans